Ciorba de fasole cu carne afumata
Ciorba de fasole cu carne afumata, imi lasa gura apa, mai ales cand avem si o ceapa verde alaturi. Si mai ales cand este pregatita ca in Ardeal cu tarhon si rantas, atunci poti sa spui ca savurezi o ciorba de fasole cu carne afumata autentica. Mama o facea cu rantas, dar eu am renuntat la el. Putem folosi fasole alba sau pestrita. O fasole foarte buna, cand nu am din gradina, am gasit pe site-ul www.nota11.ro.
Mod de preparare:
Se pune fasolea la inmuiat si se lasa peste noapte. A doua zi, scurge bine fasolea de apa in care a stat la inmuiat. Punem intr-o oala, o acoperim cu apa rece si o punem la fiert pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce da in cateva clocote, scurgem fasolea, aruncam apa.
Repetam procedeul anterior. De aceasta data adaugam peste fasole apa calda.
Intre timp, spalam bine ciolanul afumat sau fleica. Il punem la fiertintr-o oala, in apa rece si lasam la fiert aproximativ 40-50 de minute. Timpul de fierbere nu este exact. Verificam cu o furculita daca patrunde usor.
Toacam ceapa solzisori si o punem la calit intr-o lingura de ulei de floarea soarelui. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam in oala, morcovul si pastarnacul, taiate rondele. Le lasam pana se inmoaie usor. Adaugam peste legume doua linguri de pasta de ardei si amestecam bine cu o lingura de lemn.
Cand ciolanul este fiert, il scoatem din apa, luam carnea de pe os si o taiem in bucati mai mici.
Adaugam in oala bucatile de carne afumata si amestecam bine.
Mie imi place sa pun in oala la fiert cu fasolea, pe langa carne si bucati de slanina increstate.
Acoperim totul cu apa calda si asezonam cu sare si piper. Punem un capac peste oala. Dam focul mic si lasam ciorba sa fiarba incet.
Cand fasolea este fiarta, oprim focul si presaram patrunjel si tarhon, care pot fi proaspete sau uscate.
Ciorba de fasole cu ciolan afumat este gata!
Sa avem pofta buna!