Cozonac
Ingrediente Cozonac
- 35 g drojdie
- coaja rasa de la 1 lamaie bio, netratata
- coaja rasa de la 1 portocala bio, netratata
- 1 fiola de vanilie
- 500 ml lapte
- 1kg faina
- 250 g zahar
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 1/2 lingurite de sare
- 4 galbenusuri de ou
- 400 g nuci macinate
- 150 g zahar
- 300 g Stafide
- 75 g cacao
- 4 albusuri
- 1 fiola de rom
- 1 ou
- apa si zahar pentru decor.
Cozonacul este genul de preparat care nu are nevoie de nicio prezentare.
Cu totii stim, il iubim, si il devoram atunci cand este pe masa, mai ales de sarbatori, cum ar fi Craciunul si Pastele!
Pe cat de iubit, pe atat de ocolit este de bucatarese, de teama ca nu le iese…
Hai sa dam jos aceasta bariera, sa vezi o reteta cu care mergi la sigur, chiar si incepator in bucatarie daca esti, si vei impresiona atat gusturi pofticioase, cat si gusturi mofturoase!
Mod de preparare Cozonac
Incepe prin a cerne faina.
Pune laptele pe foc, impreuna cu zaharul, si incalzeste-l pana acesta s-a topit, iar laptele este caldut.
Faramiteaza drojdia cu o furculita, adauga ½ polonic de lapte, amesteca, apoi adauga faina pana obtii o compozitie similara cu smantana.
Acopera cu un prosop si lasa la crescut, 15-30 minute, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.
Continua si pune in lapte esenta de vanilie, si coaja rasa de la o lamaie si o portocala. Amesteca si la sa la infuzat.
Pune sarea peste galbenusuri, si amesteca pana aceasta se topeste.
Pune uleiul pe foc si incalzeste-l, dar sa nu fie fierbinte.
Dupa ce maiaua a crescut, pune treptat peste faina laptele, amestecand, pana la omogenizare.
Adauga oul cu satrea si incrorporeaza-le si pe acestea.
Pune maiaua si amesteca totul.
Treptat, toarna ulei peste compozitie, si incorporeaza-l.
Lasa la crescut 30-60 minute.
Pune intr-un bol generos nuca macinata, fiola de esenta de rom, zaharul, stafidele, cacaoa si albusurile batute spuma si amesteca pana obtii o compozitie omogena.
Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 4 parti egale.
Intinde pe blatul de lucru dat cu ulei, cate 2 parti, pune pe fiecare parte ¼ din compozitia cu nuca, intinde uniform, ruleaza. Ulterior invarteste cate 2 parti, una in jurul celeilalte, si pune in tava de copt tapetata cu hartie de copt.
Procedeaza la fel pentru ambii cozonaci.
Lasa-I si pe acestia la crescut 30 minute.
Bate un ou. Unge cozonacii cu o pensula cu oul bautut.
Baga la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 50 minute.
Scoate de la cuptor, unge cozonacii cu apa si presara zahar pe deasupra.
Scoate din tava si lasa la racit intr-o parte.
Taie si savureaza cu pofta si placer!
Spor la bucatarit si pofta buna!