Mancare de masline cu pui
Ingrediente Mancare de masline cu pui
- 700 g carne de pui/curcan (piept / pulpe superioare)
- 400-450 g masline (cu samburi sau fara samburi Nota 11)
- 200 g ceapa
- 30 g faina( o lingura cu varf)
- 150 g pasta de roșii Nota 11
- sare după gust
- piper 5-10 boabe
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita otet de mere
- 1 lingurita miere
- 1 legatura patrunjel
- 100 ml+ 50 ml ulei (de cocos sau orice ulei)
- 500 ml apa
Mod de preparare Mancare de masline cu pui
Stii proverbul acela, “Cand viata iti da lamai, fa o limonada!”?!…
Asa si eu! Cand Nota 11 mi-a dat niste masline bune sa te lingi pe degete, pun repede de o mancare de masline cu pui.
Reteta este de la mama, aka buni, si ostiu de cand sunt mica..si reteta si pe mama :)) (ce ne-am face fara umor?!.. :D)
Mai tin minte o reteta de la ea cu masline, dar de data asta cu praz, nu cu pui…doar ca in cazu ei..e nevoie sa fie sezonul prazului sa o impartasesc…dar vine si acel moment…
Pana atunci, sa ne bucuram de ce avem: masline de la Nota 11 si o excelenta reteta, demential de buna!
Se taie carnea in bucati, se spala si se pune la fiert. Apa sa acopere carnea. Se pune o lingurita de sare. Se da la fiert. Se ia spuma. Se lasa la fiert 10 minute.
Se scot bucatile de carne. Le lasam sa se racoreasca putin si le taiem cubulete.
Intr-o tigaie mai mare punem 100 ml ulei. Lasam sa se incinga putin si punem carnea. Lasam sa se rumeneasca putin 1-2 minute amestecand continuu. Focul este potrivit.
O transferam in cratita in care facem mancarea.
In tigaie punem 50 g ulei, o crescuta de apa si ceapa tocata marunt. Lasa sa fiarba inabusit 5 minute la foc potrivit. O punem peste carne.
Intr-o craticioara punem maslinele, apa peste ele sa le acopere si le fierbem 2 minute.
Le scoatem, le scurgem de apa.
Peste carnea cu ceapa punem 500 ml apa, piper, dafin si maslinele. Fierbem cam 5 minute la foc potrivit spre mic. Punem pasta de rosii si mai fierbem 2, 3 minute.
Intr-un castron punem faina si putin cate putin apa pana devine pastoasa ca un lapte batut.
Dam focul la minim si turnam putin cate putin faina peste mancare amestecand continuu. Lasam sa fiarba 5 pana la 8 minute. Se amesteca sa nu se lipeasca.
Se opreste focul, se pune o lingurita de otet si una de miere, se amesteca si se lasa cu capacul pus.
Tocam patrunjelul si-l punem. Potrivim de sare daca este necesar.
Spor la bucatarit si pofta buna!
Cu drag,
Ioana
Text si imagini: www.ioanaserea.com